Ateljébesök hos

Nadine Byrne

I ett tidigare tjänsterum på Beckers gamla huvudkontor har Nadine Byrne sin ateljé, när jag besöker henne läcker solens strålar genom tyget som är uppsatt i fönstret och det lilla rummet står i varmt ljus. På väggarna hänger daterade vykort med underskön miljö, pappas gamla skjorta och egenhändigt färgat papper. Hennes konstnärskap brukar inrymma ord som tro, spiritualism och ockultism. Jag är nyfiken på bakgrunden till hennes intresse och lockelsen i en alternativ verklighet.

Du gör ljud, video, performance och skulptur men vilket anser du vara ditt främsta medium?
Jag har försökt tänka på det där, nyligen satt jag med en ansökan och skulle fylla i mitt ”main medium” men jag har inget main medium! Vad jag känner att jag håller på med just nu är skulptur, eller det relaterar i alla fall till objekt. Det senaste året har jag inte gjort så mycket film, bara en grej som är ganska annorlunda från hur jag jobbat med film förut. Ett tag var jag väldigt inne på film och jag återkommer till det men det blir olika saker hela tiden.

Hur kommer det sig?
Mest för att jag vill testa så mycket olika saker hela tiden. Det är ett bra sätt att göra det på, att bara hoppa på något nytt. Lära mig någon ny grej. Det är en ursäkt för att få massa kunskap.

NB-studio1

Det låter som ett skönt förhållningssätt.
Både och. Hänger man med målare märker man hur de nördar in sig så otroligt på teknik. Vilket verkar härligt! De kan verkligen sitt medium till det yttersta medan jag känner att jag har lite kunskaper om tusen olika saker. Det finns inget huvudsakligt medium för mig.

På vilket sätt kompletterar de varandra?
Det vet jag inte riktigt men allt kommer ju från samma källa. Det låter jätte fånigt men det är ju samma slags ämnen. Ibland känner jag att det spretar men sen känner jag att det inte gör det. Det är alltid samma värld, bara olika delar av den här inre världen.

Kan du berätta mer om källan.
Dels handlar det om krafter man inte förstår alls eller var de kommer ifrån, som känslan av trans eller en medial förmåga. Det handlar så klart om vad jag är intresserad och fascinerad av! Dels om personliga erfarenheter på olika sätt, som ett behov av att gå in på saker jag varit med om. Om jag ska vara lite mer tydlig så har jag förstått att jag är intresserad av alternativa synsätt på världen och verkligheten. Jag har främst koncentrerat mig på hur de finns religiöst och hur de skapar alternativa tillstånd.

"Dream Family" 2011 stillbild

”Dream Family” 2011
stillbild

Kan du utveckla.
I förlängningen handlar det om hur det alternativa synsättet skapar en estetisk riktning. Hur det här religiösa eller den starka tron yttrar sig estetiskt. Jag har varit väldigt upptagen av ritualen, hur man väljer att uttrycka något som man inte kan uttrycka i ord. Det går inte att förklara så man bestämmer att man gör det genom dräkter och objekt. Jag är också fascinerad av hur man kan gå upp i något så totalt och skapa en egen annorlunda värld. Det är en form av eskapism. Jag är intresserad av hur det fungerar och hur man kan gå in för det så hårt. Jag är upptagen av sekter och den typen av religiösa rörelser.

Varför tror du att du fascineras så av det?
Kanske för att jag har svårt att göra det själv. Jag kan inte alls relatera till det, att släppa greppet om gemensamma värderingar. Jag är jätte skeptisk och det närmaste jag kommit sektbildning är att jag var indiepoppare i tonåren.

NB-studio2

Så det är ett totalt utifrån perspektiv du har.
Ja, absolut. Jag tittar på det men önskar kanske samtidigt att jag var delaktig. Det har handlat om att komma åt det, som med videon ”Dream Family” där jag skapade en grupp eller sekt bestående av fem kvinnor med en teologi och ritualer. Det var inte på riktigt men jag ville att det skulle vara det, det tangerade på något sätt det verkliga. Det vi undersökte tillsammans var grupptillhörighet och vad som hände när man satte på sig dräkterna och genomförde ritualerna. Visst hände det något, det gjorde det! Där fanns en känsla som de här kvinnorna fick och tyckte om.

Trots eller tack vare att allt var iscensatt och skapat av dig.
Ja, jag var den karismatiske mannen som brukar finnas i sådana här grupper. Jag har läst mycket om det här och oftast finns det just en man som står i centrum, vilket är skittråkigt för många grupper består främst av kvinnor. Jag är inte så intresserad av det förhållandet, utan det som är intressant är relationen mellan kvinnorna. Visst finns det en feministisk aspekt till mitt intresse för kvinnliga relationer.

Jag upplever att det övergripande handlar om något som är större än en själv.
Verkligen, det är exakt så. Och det händer inte bara i religiösa sammanhang, som något annat jag fastnat vid är när man tittar på en fantastisk utsikt. Att vara i naturen. Det har jag också gjort en film om, som handlar om yttre landskap och inre landskap. Hur dessa kan slå an.

"Dark Tourism" 2013 stillbild

pågående arbete ”Dark Tourism” 

Tror du att du kretsar kring dessa ämnen för att vi lever i ett sekulariserat samhälle?
Ja, absolut. När jag var liten gick jag i kyrkan och sjöng i kyrkokör, trots att min familj inte var religiös men de var spirituella ändå. Min pappa är halv-italienare så jag har varit mycket i Italien, där konfronteras man med religion på ett annat sätt. Katolicismen är så teatralisk och rituell, det har jag dragits mot utan att bli religiös. Jag är väldigt skeptiskt men har växt upp med känslan att det här inte kan vara allt, att det måste finnas mer. Hemifrån har jag dessutom fått med mig det spirituella, men hur det ser ut eller yttrar sig har alltid varit osagt. Jag antar att jag har båda delarna i mig.

NB-studio3

Kan du utveckla den här dualismen.
Det har handlat om att skapa något eget i det, att inte bara reproducera ett system. Jag har snott lite här och där för att sedan skapa något annat. När jag började göra dräkter tänkte jag på dem som skulpturer, den första jag gjorde var en schaman-dräkt men den såg inte alls ut som en sådan dräkt. Det var min version och hade alla de där symbolerna som bara hade med mig att göra. Det handlar om att skapa en egen värld. Därför är jag väl intresserad av folk som går så långt för att göra just det, skapa egna världar. Det är väl det jag också försöker göra men det är också något jag är rädd för. Att man ska gå för långt upp i något man skapar. Att man ska försvinna in i den världen som finns i huvudet. Det jag känner mig rädd för är att man klipper banden med den vanliga världen, det är otroligt skräckinjagande för mig för det känns viktigt att ingå i det här sammanhanget.

Hur tänker du kring din praktik?
På senare tid har jag försökt definiera vad mina intressen handlar om och då har jag insett att mycket handlar om motstånd. Att jag fastnar för motstånd mot den yttre världen och dess system. Vad jag insett är att det är just det man gör när man helt går upp i något, man vänder det etablerade samhället ryggen. Samtidigt har jag en annan riktning i min praktik som handlar mer om mig själv och min familj. Jag brukar tänka att jag skapar en mytologi och ett personligt språk kring dem, på det sättet att de också får ett visuellt språk med symboler som mytologi ofta har.

"Hypaethral" 2013 skulptur att gå in i med tillhörande ljudverk

”Hypaethral” 2013
skulptur att gå in i med tillhörande ljudverk

Vad jobbar du med nu?
Nu jobbar jag med en serie skulpturer i textil och keramik. De utgår från en estetik som egentligen var min mammas, hon jobbade mycket med textil och jag ärvde en massa tyg efter henne när hon gick bort. Det var nog då den här upptagenheten vid min familj började och därför började jag jobba med textil. Jag har kvar mycket av de här tygerna även om jag inte bara jobbar med dem längre. Det är intressant hur ett föremål kan vara en länk, genom att jobba med tygerna känner jag henne. Jag känner mig närmare henne. Jag har hittat skisser och början på textila verk som hon gjort, de här verken utgår från det. Jag tror serien ska heta ”Hi mom” just för att det är som att kommunicera med henne.

Samtalet mellan Nadine Byrne och Eleonora Ånhammar ägde rum i Stockholm den 22 januari 2014

Text: Eleonora Ånhammar
Foto: Nadine Byrne, Eleonora Ånhammar

Namn: Nadine Byrne
Född: 1985 i Stockholm, SE
Verksam: Stockholm,SE
Utbildning: Master of Fine Arts 2011, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm
Aktuellt: släpper LPn ”A different gesture” med musik hon komponerat till egna filmer på iDEAL Recordings i vår. Är också med i en förstudie om nya sätt att visa konst i sjukhusmiljö tillsammans med Tanya Byrne och Acéphale på uppdrag av Västra Götalandsregionen.
www.nadinebyrne.com
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.