Ateljébesök hos

Moa Israelsson Forsberg

Moa Israelsson Forsberg både bor och arbetar i det lilla samhället Åkers Styckebruk utanför Strängnäs. I hennes ateljé möts jag av otaliga skulpturer och objekt som skvallrar om att ett nytt omfattande projekt är påbörjat. Modeller av hem och miljöer delar rum med objekt tillsynes tagna från skogsdungen utanför ateljéfönstret, men Moa Israelssons skulpturer är sällan vad de utger sig för att vara. Varje sten och kvist är noggrant formad och skulpterad, realistisk in i minsta detalj. När vi ses i hennes ateljé pratar vi om hennes nya projekt, baserat på filmen och myten om Blair Witch och om hennes förhållande till fiktion.

Vad arbetar du med just nu?
Jag arbetar med ett projekt som ska bli en hemsida, ett videoverk och ett antal objekt inspirerade av filmen och myten kring the Blair Witch Project. Jag såg filmen för 10 – 15 år sen och den påverkade mig väldigt starkt då men det var inte förrän jag såg om filmen för ett tag sedan som jag förstod att det skulle bli mitt nästa konstprojekt. Jag kan se många kopplingar mellan hur jag arbetar och hur den filmen är uppbyggd. Både mitt konstnärskap och Blair Witch handlar om halvfiktiva internetberättelser.

Vad var det i Blair Witch som inspirerade så mycket att du återskapar en del av den berättelsen?
För mig är det intressant hur man bygger upp en fiktiv berättelse och placerar den i verkligheten. Genom att använda sig av olika medier som film och internet för att sprida myterna kring berättelsen så skapar man en egen parallellverklighet för Blair Witch. Jag tror att det till en början var filmbolagets pr-kupp att skapa en myt kring filmberättelsen och få den att kännas som en vandringssägen. Dels skapades en officiell hemsida för att bygga mytbildningen och så uppkom även flera fanpages som skapade fler fiktiva bevis på att myten kring Blair Witch stämde. Med hjälp av alla fanpages fick filmen spridning och det gjorde bland annat att berättelsen till slut blev ett internetfenomen. Jag arbetar på ett liknande sätt. Mina verk berättar ofta en historia genom olika medier och de ligger ofta på gränsen mellan fiktion och verklighet.

detalj ur "Blair Witch Project" 2014

detalj ur ”Blair Witch Project” 2014

Du har tidigare arbetat med hemsidor som en plattform för dina berättelser. Kommer du göra det i det här projektet också?
Ja, en del av mitt projekt är en hemsida som är baserad på den officiella hemsidan för the Blair Witch Project. Den är uppbyggd nästan identiskt men allt material är mitt eget, även om det är baserat på materialet från den riktiga hemsidan. Jag bygger upp miljön i bilderna genom att iscensätta miljöer i mina modeller och sedan fotografera dem. Allt berättande i det här projektet kommer att kretsa kring hemsidan. Den kommer ha en bakgrundsroll, liksom den officiella hemsidan för filmen, som fanns där som en extra källa för information och berättande.

Hur arbetar du?
Ofta består mina projekt av flera olika praktiker så det lättaste för mig är att jobba med olika delar av projektet under olika perioder. När jag arbetar med hemsidan så fokuserar jag bara på den. Samma sak gäller när jag arbetar med mina modeller eller fotografier. Nu har jag till exempel haft en period när jag har fotograferat mina fiktiva miljöer och skapat fotomaterial till hemsidan. Under den perioden har jag samlat på mig objekt i form av bland annat fotografier som jag känner att jag vill gestalta i min fiktiva värld. Det kan vara bilder som har en speciell miljö eller ett speciellt ljus som känns underligt och svårfångat som jag försöker att återskapa i min ateljé. Jag dras till bilder som känns mänskliga. Det underliga ljuset som kan ta väldigt lång tid för mig att få till när jag återskapar en bild har förmodligen kommit till helt av en slump i det ursprungliga fotot. Det är helt enkelt en dålig bild som förmodligen är tagen med fel inställning på kameran. Men det blir intressant att närma sig det mänskliga genom att återskapa just den dåliga bilden.

"Oak Glen RV Park" 2013 polyester, ståltråd, miniwell, skumgummi 47 x 75 x 25 cm  Courtesy Lars Bohman Gallery

”Oak Glen RV Park” 2013 polyester, ståltråd, miniwell, skumgummi
47 x 75 x 25 cm
Courtesy Lars Bohman Gallery

Hur går du tillväga när du fotograferar?
Jag fotograferar alltid i min ateljé vilket betyder att jag nästan alltid använder artificiellt ljus. Ofta arbetar jag dessutom mycket med bilderna i Photoshop. För mig är detaljerna viktiga. Jag tänker att om man sitter tillräckligt länge med dem så kan de kanske förmedla den där känslan som gjorde att jag valde att avbilda originalfotot. Men det är inte alltid det finns ett originalfoto, ibland är det bara en speciell stämning som jag har snappat upp någonstans ifrån som jag vill åt.

 

Hur har du arbetat rent praktiskt med dina modeller och objekt?
Jag arbetar egentligen ganska lika oavsett vad jag gestaltar, men ibland får jag utveckla mitt sätt att arbeta och lägga till nya tekniker som kan behövas i ett nytt projekt. På de större modellerna som föreställer lövskogsmiljöer är marken gjord i skumgummi och epoxi. Träden och pinnarna är gjorda i polyuretanskum, en slags täljbar frigolit, och de små partiklarna som förstärker känslan av skog och mark är från terräng- och landskapsavdelningen från en modelljärnvägsaffär. Även de pinnarna som jag byggt mobiler av är gjorda i polyuretanskum. Det är ett ganska ömtåligt material, speciellt när man skulpterar bräckliga pinnar men när man knyter ihop dem blir de väldigt mycket starkare än man tror.

Har dina nya träobjekt en direkt koppling till filmen Blair Witch?
Ja, i filmen finns mystiska träsymboler som jag blev intresserad av och ville arbeta med på något sätt. Några av mina objekt är direkt kopplade till symbolerna som användes i filmen, men de flesta är en vidareutveckling av dem. Jag ville arbeta med en symbol och dess mytiska värde men för att komma förbi det fysiska var jag först tvungen att se objektet som ett hantverk. Det blir ofta så när jag arbetar intensivt med ett projekt. Till en början finns en tanke om vad jag ska göra på idéstadiet. När jag sen sätter igång med det fysiska arbetet blir jag intresserad av hur man går tillväga för att skapa hantverket på bästa sätt.

"Nameless Lakes" 2012 polyester, ståltråd, modellera, epoxi 30 x 30 x 50 cm Courtesy Lars Bohman Gallery

”Nameless Lakes” 2012
polyester, ståltråd, modellera, epoxi
30 x 30 x 50 cm
Courtesy Lars Bohman Gallery

Tänkte du så med träobjekten?
Ja precis. Först arbetade jag med idén om den parallella världen och berättelsen där de här objekten spelade en viktig roll. Men för att komma framåt i mitt arbete var jag tvungen att först lära mig hantverket. Till en början var jag tvungen att sitta med vanliga pinnar och få ihop dem i olika konstellationer för att få en känsla för hantverket. Det ser ganska enkelt ut men det är mycket svårare än man tror. När jag kände att jag behärskade den metoden kunde jag börja experimentera med andra material för att skapa pinnar och kvistar från grunden i artificiella material.

Påverkas ditt arbete av miljön du befinner dig i?
Jag tycker att man kan vända på det och säga att jag ofta påverkar miljön genom mina val av projekt. Jag menar att man har förmågan att se det man vill se i sin omgivning när man är i en speciell sinnesstämning. Inför det här projektet hade jag en period när jag funderade mycket på hur jag skulle arbeta. Att ständigt vara närvarande i historien om Blair Witch medförde att jag helt plötsligt kunde lägga märke till miljöer och händelser i min närhet som jag aldrig sett förut. Det finns en ruin bakom vår tomt som påminner väldigt mycket om en miljö från Blair Witch 2. Den ruinen uppstod för mig först när jag visste vad jag letade efter.

MIF-studio2

Använder du dig av miljön i din närhet för att bygga dina fiktiva miljöer?
Jag använder mig både av min närhet och gör även väldigt mycket research på internet. Ofta använder jag mig av Google Maps. På det sättet hamnar man på ställen i världen som man aldrig annars skulle kunna besöka. Blair Witch utspelar sig i delstaten Maryland, några timmar utanför Washington DC, så i det här fallet var berättelsen knuten till en plats. Med hjälp av Google Maps har jag letat runt i skogarna i de områdena. Det kan bli ganska privat eftersom bildmaterialet som ligger uppe ofta är folks egna bilder. I ett av mina tidigare projekt var jag intresserad av miljön och kulturen i amerikanska södern. Ett tag var jag så uppslukad av det att jag googlade på ordet swamps varje dag. Av en slump råkade jag hitta bloggen Hello fom the swamps. Det var en äldre man som hade en blogg med typ två läsare. Jag lärde känna honom ganska bra genom bloggen och hans berättelse gjorde starkt intryck på mig. Den påverkade även mitt arbete. Internet är ett sätt att närma sig andras historier – inte bara göra research på miljöer.

Visst är det första gången som du valt att gestalta människor?
Ja, det stämmer att jag inte arbetat med mänskliga avbildningar tidigare. I det här projektet kändes det naturligt och som att det skulle stärka verkets berättelse. Men det var lite skrämmande att ge sig på ett nytt uttryck.

Hur förhåller du dig till fiktion?
Jag gör ingen skillnad mellan verklighet och fiktion i flera av mina verk. Även i min vardag kan jag värdesätta fiktiva händelser lika mycket som faktiska upplevelser. En händelse jag upplevt genom en film kan vara lika viktig som en faktisk händelse. Vissa av mina bästa stunder har jag faktiskt upplevt på film.

Samtalet mellan Moa Israelsson Forsberg och Olga Krzeszowiec Malmsten ägde rum i Åkers Styckebruk den 3 februari 2014

Text: Olga Krzeszowiec Malmsten
Foto: Moa Israelsson Forsberg, Olga Krzeszowiec Malmsten

Namn: Moa Israelsson Forsberg
Född: 1982 i Ljungby, SE
Verksam: Åkers Styckebruk, SE
Utbildning: Master of Fine Arts 2010, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm
Aktuellt: med projektet Blair Witch
www.moaisraelsson.se
www.areawilderness.com
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.