Ateljébesök hos

Malin Gabriella Nordin

Vi träffas på gården utanför Historiska museet i vad som är förhoppningsvis är vinterns sista snöstorm. Malin Gabriella Nordin hyr en ateljé i en byggnad som en gång i tiden användes av det kungliga livgardet till häst. Trots den vackra miljön känner sig Malin begränsad av det lilla rummet och hon ska snart flytta till en större lokal på Långholmen. Vi sätter oss i köket utanför och för ett samtal om balansgångar, det omedvetna och periodande.

Du är utbildad i Bergen, har det påverkat ditt arbete?
Det är svårt att säga, men självklart. Det var väldigt fritt när jag gick på Akademiet vilket passade mig bra eftersom jag arbetar periodvis. Jag tyckte om att ha egen tid men att samtidigt ha utbyte med andra studenter och lärare, möjligheten att gå på föreläsningar och ha tutorials. När jag flyttade dit kände jag inte någon vilket kändes väldigt skönt. Jag fick tid att fokusera på mig och mitt arbete utan bli störd av saker som hände runt omkring, till en början åtminstone. Nu efteråt kan jag också se hur jag har blivit påverkad av landskapet. Det var inget jag direkt tänkte på när jag var där men nu ser jag att naturen, landskapet och färgskalan har influerat mitt arbete.

Vilken roll har naturen i ditt arbete?
Jag tror att när man tittar på ett landskap kan man hela tiden upptäcka nya sätt att se på det, nya strukturer som uppstår, och så vill jag att man ska kunna se på mina verk. Att det inte är låst utan något levande.

"Untitled" 2013 kollage på papper

”Untitled” 2013
kollage på papper

Du sa att du tycker om att arbeta i perioder. Vad gör du under de perioder du inte arbetar direkt med din konst?
Jag har alltid sådana perioder. Jag är inne i en sådan nu där jag inte riktigt kan jobba så flytande men jag tror att det ligger någonstans här under och gror, och när det väl kommer så måste jag vara beredd på det och ta till vara på det. Det kan gå väldigt snabbt och det blir som en del av arbetet, att vara beredd. Det är därför jag målar med akryl till exempel, jag har inte tid att vänta på att färgen ska torka.

Finns det någon ytterligare anledning till att processen ska gå fort?
Jag jobbar väldigt intuitivt och har aldrig en klar bild av vad det ska bli när jag börjar och det är det som jag tycker är mest spännande. När ett verk sedan är klart så känns det främmande och familjärt på samma gång, det är som att jag kan se början på det igen.

Hur väljer du vilken teknik du vill arbeta med?
Jag testar ofta många olika material och tekniker eftersom jag tycker att det är intressant att se hur någonting förändras beroende på materialet. Jag kan vilja se en målning som en skulptur men däremellan blir det en slags översättning där jag hela tiden måste ta hänsyn till det nya materialet vilket gör att verket utvecklas under tiden. Det är som en viskningslek, att de till slut kanske inte alls liknar varandra men att det ändå finns en koppling mellan dem. Alla material har olika kvaliteter och för mig är det är viktigt att ta vara på dem.

MGN-studio1

Du arbetar  skulptur, måleri och collage. Vilken relation har de till varandra?
När jag känner mig för trygg med en teknik så byter jag. Det är både lätt och riskabelt att bara fastna i något som man vet att man är bra på eller som folk uppskattar. Då gör jag någonting helt annat. Sen kan jag gå tillbaka till det andra materialet för att hitta en annan väg i det. Collage samlar jag på mig, jag har en massor av utklippta delar hemma och de kan jag sitta väldigt länge med. Minsta flytt blir viktig, minsta lilla rörelse ändar allt. Målning och skulptur är mycket mer kroppsligt för mig. Det är som två olika stadier med en balans däremellan. Men jag kan hitta något i det ena som leder till det andra. Det är också perioder. Just nu går det inte att göra collage men det går att måla. Det handlar om en sinnesstämning. 

Vilka andra källor hämtar du idéer ifrån? 
Det är en svår fråga men jag gillar att tänka på saker som inte är så självklara. Som universum eller som när man går förbi en dialog som man inte får höra slutet på. För då är det mer öppet för mig att utforma resten själv så att det blir en fortsättning i tanken. Jag vill också att det ska vara så i mitt arbete, att det spinner på och inte är stängt. Att det inte är helt självklart. För mig är natten väldigt viktig, det omedvetna. Det handlar om att balansera på tröskeln mellan natt och dag.

Tidigare i år publicerades din första bok ”Private Language. Kan du berätta om projektet som låg till grund för boken?
Jag arbetade med en serie skulpturer och började reflektera kring hur jag alltid arbetar ensam samtidigt som jag är medveten om att andra människor betraktar det jag gör. Då kom idén om att det vore intressant med någon slags dialog med betraktaren om det jag gör fast mitt i arbetet och inte om en färdig utställning. Att jag valde barn är väl för att jag hade en tanke som nog många har, att barn är mer öppna. Att de inte censurerar, uppdelningar i fint och fult, rätt och fel utan att de kan gå in i saker på ett annat sätt. Det jag märkte var att när jag pratade med dem så var de lite trevande ibland men när jag lät dem gå in bland verken och flytta om i fall de tyckte att de stod fel så var de helt bombsäkra och då fanns ingen osäkerhet kvar. De vågade vara i verken istället för att stå utanför och analysera dem. Själv tycker jag om verk som det känns som att man hamnar i och som ändrar sinnesstämningen eller väcker tankar som jag inte visste att jag hade.  Det är ett annat synsätt, att ta del av konsten, att vara i den istället för att stå utanför.

"Untitled (Sculptures)" 2012 akryl på trä

”Untitled (Sculptures)” 2012
akryl på trä

Vad arbetar du med just nu?
Jag har precis börjat måla på duk vilket jag inte har gjort tidigare. Jag tycker om känslan av duk. Jag har velat pröva det länge. Med duk känns det som man är målare och det har jag respekt för och här därför inte riktigt vågat ta tag i det men det gör jag nu.

Tycker du om att arbeta mot en utställning?
Det är kul att samla verken och arbeta med rummet för en utställning men jag tycker mer om att arbeta utan förväntningar för när de finns så kommer också hämningarna. Allt som hämmar är farligt. Jag försöker undvika att hamna där genom att till exempel samtidigt göra verk som inte ska vara med i utställningen. Jag har just haft två soloutställningar på rätt kort tid och nu efter har jag varit lite tom men nu försöker jag komma igång igen. Nästa planerade utställning är först i juli på LVL 3 i Chicago.

"Untitled (Shadows)" 2012 kollage på papper

”Untitled (Shadows)” 2012
kollage på papper

Går du in i perioder när det gäller färgskalan?
Jag tror det, jag kan se att det går i olika nyanser och att det exempelvis är mindre skrälligt just nu. Det handlar igen om sinnesstämningar, allt som är runt omkring mig påverkar mig. Det reflekterar hur det ser ut inuti på något sätt, vilka nyanser mina tankar och drömmar går i.

Det undermedvetna verkar ha en central roll i ditt arbete.
Jo men det har en väldigt stor roll i allt jag gör. Det som man inte vet om, just att balansera på gränsen mellan dag och natt, dröm och verklighet. Mina verk blir nog platsen där det inre och yttre möts och det som uppstår är spänningen som finns däremellan, gränslandet.

Hur kommer det sig att du så tidigt började medverka i utställningar utanför Sverige och Norge?
Till stor del är det nog internet, jag har haft min hemsida och blogg rätt så länge. Bloggen startade jag eftersom det är så svårt att se vad man gör när man arbetar på en så liten yta som jag gör. Jag började dokumentera mitt arbete och la upp det på bloggen för att själv kunna se processen och sen spreds det och så fick jag en utställning som ledde till en annan och så vidare, snöbollseffekten helt enkelt.

Samtalet mellan Malin Gabriella Nordin och Ulrika Pilo ägde rum i Stockholm den 19 mars 2014

Text: Ulrika Pilo
Foto: Malin Gabriella Nordin

Namn: Malin Gabriella Nordin
Född: 1988 i Stockholm, SE
Verksam: Stockholm, SE
Utbildning: Bachelor of Fine Arts 2013, Kunstakademiet i Bergen, NO
Aktuellt: med den nyligen publicerade boken ”Private Language”, pågående separatutställning ”Rosa Gråzoner” på Fullersta Gård samt utställning på LVL 3 i Chicago, US till sommaren.
www.malingabriella.com
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.